Casting 2023

Casting 2023

 

Kumpulan Speksin näyttelijäcasting 2023

Hae Kumpulan Speksiin näyttelijäksi täyttämällä hakulomake:

https://forms.gle/hoTwVEWRBWkW8wL36

Tutustuthan huolellisesti tällä sivulla oleviin ohjeisiin!

Kumpulan Speksi hakee näyttelijöitä käynnissä olevaan tuotantoon! Kumpulan Speksin näyttelijänä saat olla osana speksiproduktiota, jota ensin rakennetaan ahkerasti koko lukuvuoden ajan ja joka huipentuu esityksiin keväällä 2024. Pääset ryhmäytymään tiiviisti muiden näyttelijöiden kanssa ja tutustumaan myös muiden tiimien jäseniin speksiproduktion yhteisissä tapahtumissa ja treeneissä.

Hakeminen näyttelijäksi

Olit sitten itsevarmuutta uhkuva vanha lavakoira tai jännityksestä tärisevä keltanokka, olet tervetullut näyttelijäcasting-tilaisuuteen näyttämään taitosi, päihittämään esiintymisjännityksesi ja ennen kaikkea pitämään hauskaa. Haemme näyttelijäkaartiimme sekä ensikertalaisia, että kokeneempia, joten kumpaankaan porukkaan kuuluminen ei ole este valituksi tulemiselle.

Jokaisen näyttelijäksi hakevan tulee osallistua yhteen casting-tilaisuuteen.

Voit hakea näyttelijäksi Kumpulan Speksiin sekä ilmoittautua casting-tilaisuuteen täyttämällä näyttelijähakulomakkeen.  Haku on auki vielä 23.9.2023 saakka.

Näyttelijäksi ryhtyminen vaatii merkittävää sitoutumista harjoitteluun koko treenikauden ajan ja saatatkin mahdollisesti joutua tilanteeseen, jossa joudut Speksin takia keventämään kurssi- tai työmäärääsi produktion aikana. Näyttelijät harjoittelevat säännöllisesti maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 17-20 ja produktion yhteistreenit ovat marraskuun lopusta alkaen kevään esityksiin asti joka sunnuntai klo 16-21. Yhteistreenien alkaessa todennäköisesti lopetamme maanantain treenipäivän tai alamme pitämään maanantaitreenejä harvemmin. Roolista riippuen on myös joustavammalla aikataululla muita treenejä (laulu, bändi, tanssi), keskimäärin yhteensä 1-2h viikossa. Haethan mukaan vain jos olet valmis tyhjentämään kalenterisi treenien ajankohdilta. Tahdomme pitää huolta produktiolaistemme jaksamisesta, ja että kenellekään ei tulisi yllätyksenä kuinka paljon aikaa Speksin harrastaminen vie. Pyydämme sitoutumista, mutta hyvinvointi tulee aina ensin, joten joustamme tarvittaessa. Esimerkiksi kaikkien näyttelijöiden ei roolista riippuen tarvitse osallistua ihan kaikkiin treeneihin, mutta henkilökohtaiset treeni- ja vapaapäivät pystytään määrittelemään vasta kun roolit on jaettu. 

 

Ohjeita Casting-tilaisuuteen

Casting-tilaisuudessa on luvassa yhteistä alkulämmittelyä, improharjoituksia, tanssiosuus, monologi ja lauluosuus. Monologi- ja lauluosuus vaativat hakijoilta etukäteisvalmistautumista, luethan siis ohjeet tarkkaan!

Tanssiosuus (tanssivastaavien vetämänä)

Tanssiosuudessa tanssivastaavamme opettavat hakijoille ensin lyhyen ja helpon koreografian, jota sitten kokeillaan tanssia tyylilajiltaan ja tunnelmaltaan vaihteleviin biiseihin. Tanssiosuudessa tärkeintä on heittäytyminen ja esiintymisen itsevarmuus, koreografian täydellinen oppiminen ei ole niin olennaista.

Lauluosuus (lauluvastaavan vetämänä)

Hei näyttelijähakijat, toinen lauluvastaavista Henry täällä! Mä oon teidän castingeissä laulattamassa teitä vähän ja tätä varten pyytäisin jokaista valitsemaan yhden alla olevista kappaleista. Castingissä lauletaan karaoketaustan päälle (käytetään samoja taustoja kuin allaolevissa linkeissä) ja kappaletta tulee laulaa vain annettuun aikaleimaan asti, jonka olen liittänyt jokaisen kappaleen yhteyteen.

Tarkoituksena siis tosiaan testata teidän laulutaitoanne hiukan, mutta tästä ei kannata kuitenkaan liikaa paineita ottaa! Olen valinnut teille erilaisia kappaleita, erilaisille äänille ja erilaisilla tyyleillä sekä kielillä. Kappaleen voi laulaa haluamaltaan oktaavilta ja haluamallaan tyylillä, mutta artikulaatioon (sanojen selkeyteen) ja taustan kanssa harmoniassa pysymiseen kannattaa keskittyä erityisesti. Opettele kappaleen sanat ulkoa, sillä castingissä tulet pelkästään kuulemaan karaoketaustan. Onnea castingeihin jo tässä vaiheessa!

Haloo Helsinki – Pulp Fiction https://youtu.be/GR9idk7nn0I [1:40]

Robin – Puuttuva Palanen https://youtu.be/D2HZatntPM4 [1:53]

Kuumaa – Ylivoimainen https://youtu.be/P0H7xabigBs [2:09]

Arttu Wiskari – Mökkitie https://youtu.be/_NXrMxZRzQw [2:19]

Alexandra Burke – Hallelujah https://youtu.be/e3C8Nh3DIwA [2:04]

One Republic – Counting Stars https://youtu.be/3EG3CfTv4lQ [2:02]

Adele – Make You Feel My Love https://youtu.be/x8SpSPBeeUE [2:16]

Sam Smith – I’m Not The Only One https://youtu.be/XcZX89Z0nVA [1:42]

Auli’i Cravalho – How Far I’ll Go https://youtu.be/a5LOjg1EiAk [1:59]

Dwayne Johnson – You’re Welcome https://youtu.be/tIYURcd4WB4 [1:40]

Monologiosuus

Casting-tilaisuutta varten sinun tulee valmistella 1-2 minuutin pituinen monologiesitys. Opettelethan monologisi ulkoa, jotta esiintyminen menee sujuvammin. Saat ottaa hätätilanteiden varalta mukaan lunttilapun, mutta yritä olla käyttämättä sitä muuten kuin totaalisen jäätymisen sattuessa.

Mikä on monologi?

Monologi on yhden esiintyjän yksinpuhelu. Et voi vaihtaa roolia kesken monologin, vaan esität samaa henkilöä koko monologin ajan. Voit esittää tekstin jonka kesken olisi toisen henkilön repliikki (joka jätetään siis lukematta), kunhan monologi on kokonaisuudessaan toimiva.  Puheen voi suunnata esimerkiksi yleisölle, roolihahmolle itselleen tai jollekin kuvitteelliselle toiselle roolihenkilölle. Muuten monologi voi olla melkeinpä minkälainen tahansa. Voit kirjoittaa sen itse tai etsiä jostain valmiin tekstinpätkän. Kiinnostava monologiesitys sisältää yleensä jonkinlaista tunteenilmaisua ja liikettä. Toki, jos teksti on sellainen, että se tehoaa yleisöön parhaiten tikkusuorana paikoillaan seisten monotonisella äänellä esitettynä, niin se voi joskus olla hyvä ratkaisu. Harva teksti kuitenkaan on tällainen.

Monologiesimerkit: https://shorturl.at/EKRZ3

Näyttelijähakijan tehtävälista

  1. Ilmoittaudu casting-tilaisuuteen täällä

  2. Opettele ulkoa 1-2 min pituinen monologi

  3. Opettele ulkoa biisi annetusta listasta

  4. Saavu paikalle sihen casting-tilaisuuteen, johon olet ilmoittautunut ja saanut vahvistuksen sähköpostitse

Loppuvinkkejä

Castingeihin kannattaa ottaa mukaan vesipullo ja tulla vaatteissa, joissa on helppo liikkua. Paikalle on hyvä tulla rennolla ja uteliaalla asenteella pitämään hauskaa muiden osallistujien kanssa. On ihan normaalia, että vähän jännittää, joten esim. rauhallinen sisään ja ulos hengittäminen ennen omia suorituksia voi auttaa, jotta puheen tai laulun tempo ei jännittäessä muutu turhan nopeaksi.

Tervetuloa castingeihin!

Innokkain terveisin,

Kumpulan Speksin ohjaajat

Taina Hilliaho ja Aarni Yli-Pietilä

Päivitetty: 17.9.2023